Istoria, renașterea și beneficiile săpunurilor naturale

Sabio-banner-sapun

Încântătoare, într-o multitudine de arome îmbietoare și combinații de plante, săpunurile naturale au nu doar ingrediente cu beneficii irezistibile, ci și o istorie foarte interesantă.

Legenda spune că locul unde vechii romani făceau sacrificii animale, Muntele Sapo, stă la baza cuvântului “săpun”. Ploaia purta amestecul de grăsime animală și cenușă rezultat din focul unde erau sacrificate animalele până pe malul râului Tibru, unde femeile spălau rufele. Acestea au descoperit că hainele se curățau mult mai ușor cu această apă. Vechii babilonieni sunt primii care au consemnat o rețetă de săpun, pe o tăbliță de lut, în anul 2200 B.C. Prima menționare a săpunului ca fiind utilizat în igiena personală a fost făcută de ultimul mare medic al Antichității, Galen, în jurul anului 2.

În secolul al XIII-lea, francezii au început să facă săpun din ulei de măsline, în loc de grăsimi animale. La acea vreme, era produs săpunul castile, denumit după regiunea Castilia, din Spania, unde își are originea. La începutul anilor 1700 au fost identificate bacteriile și a început să fie tot mai populară ideea că menținerea curățeniei cu ajutorul săpunului poate reduce sau elimina germenii.

În 1791, chimistul francez Nicholas LeBlanc a patentat un proces în mai mulți pași pentru a crea carbonat de sodiu (cenușă de sodă) din sare de masă. Carbonatul de sodiu este alcaliul obținut din cenușă care, combinat cu grăsimi, formează săpun. Acest procedeu a fost înlocuit în jurul anului 1823, când un chimist belgian, Ernest Solvay, a dezvoltat un proces mai scurt, mai puțin scump și mai prietenos cu mediul, pentru a transforma sarea de masă în cenușă de sodă.

În 1832, chimistul francez Michel Eugene Chevreul a demonstrat că saponificarea era un proces chimic care transforma grăsimea și leșia în săpun și glicerină. Dezvoltarea fabricilor și a formulelor standardizate a contribuit la crearea unei industrii înfloritoare a săpunului, care l-a transformat dintr-un articol de lux într-unul accesibil tuturor oamenilor.

Primul Război Mondial a generat mai multe crize de resurse, printre care s-a aflat și grăsimea animală. Acest lucru a dus la crearea de detergenți sintetici pentru a produce săpun. Aceste batoane de detergent sunt ceea ce se găsește în general astăzi pe rafturile magazinelor.

Nu au existat multe schimbări în industrie de atunci, însă asistăm la o renaștere a artei săpunului de artizanat. Aceste săpunuri create manual sunt făcute din uleiuri blânde, unturi și ierburi selectate special pentru avantajele pe care le au în ce privește îngrijirea pielii. Beneficiile săpunului creat manual devin tot mai populare, odată cu interesul oamenilor de a folosi produse de curățare naturală pentru a-și îngriji pielea, în locul batoanelor dure, din detergent sintetic.

Beneficiile săpunurilor naturale

1. Conțin grăsimi naturale
Grăsimile naturale precum untul de shea, de cacao, uleiul de cocos sau de măsline sunt ingrediente eficiente în menținerea tenului catifelat, hidratat și suplu.

Recomandările Sabio
Săpun natural pentru pielea uscată – Ovăz, Lapte de capră și Miere
Săpun natural pentru pielea normală – Portocală, Argan și Lavandă

2. Antiseptice naturale
Dragi prietene, dacă vă confruntați cu infecții ale pielii, veți iubi un antiseptic natural. Săpunurile care conțin ulei de arbore de ceai, ulei de nucă de cocos sau de eucalipt au calități antiseptice, antifungice și antibacteriene. Acestea combat ciupercile, virușii și bacteriile care cauzează infecții ce vă pot afecta pielea.

Recomandarea Sabio
Săpun natural detoxifiant cu Cărbune activ, Kaolin & Spirulină

3. Hrană sănătoasă pentru cel mai mare organ al corpului
Cel mai mare organ al corpului uman, pielea, intră zilnic în contact cu
poluanții din atmosferă. Pe lângă murdăria și bacteriile pe care le atinge de-a lungul zilei, aceasta absoarbe orice substanțe din produsele de îngrijire care intră în contact cu ea. Miere, aloe, fulgi de ovăz… Săpunurile naturale sunt create din ingrediente naturale, biodegradabile, care hrănesc în mod sănătos pielea.

Recomandarea Sabio
Săpun natural pentru pielea sensibilă – Lapte de capră, Mușețel și Gălbenele

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *